2021 : Het jaar van de otter

Door De Zoogdiervereniging in samenwerking met Calutra is 2021 uitgeroepen tot het jaar van de otter. Meestal word zo’n jaar uitgeroepen als het met een diersoort slecht gaat in de natuur.

Deze keer is het anders: we hebben reden voor een feestje, want het gaat best goed met de otter in Nederland!

De otter? Of toch meer soorten?

Wereldwijd bestaan er 13 ottersoorten die bijna op elk continent voorkomen met uitzondering op Australië, de Noordpool en de Zuidpool. Ze variëren qua grootte, maar eten grotendeels hetzelfde: vissen, schaaldieren, kleine zoogdieren en vogels die nabij het water leven. De reuzenotter - de grootste soort - jaagt zelfs op kaaimannen. Otters vallen onder de marterachtigen en bewegen zich voort in hun kenmerkende 'hobbelige' loopje. Verder zijn alle otters aanpast om te leven in- en rondom het water. Ze hebben een dichte vacht dat beschermt tegen de kou, maar houdt ook het water tegen. Net als andere roofdieren hebben otters snorharen waarmee ze de bodem aftasten op zoek naar voedsel. Hun neus en oren kunnen ze overigens onderwater afsluiten, zodat ook daar geen water in terecht komt. Alle soorten otters hebben ook specifieke aanpassingen, zoals de kleinklauwotter die naast zwemvliezen ook kleine klauwtjes - vandaar de naam - heeft. 

Otters in Nederland

In Nederland leeft de Europese Otter (lutra lutra), maar dat is niet altijd zo vanzelfsprekend geweest. Deze diersoort is zelfs een hele tijd uit Nederland verdwenen. Dit kwam onder andere door de vervuilde waterkwaliteit, aanrijdingen en verdrinking door verstrikking in visnetten.

In 2002 zijn de eerste otters uitgezet die gefokt zijn in dierentuinen. En met succes, want inmiddels planten ze zich geregeld voort in de natuur en verspreiden zich dan ook steeds meer over het land. In de loop van tijd is de waterkwaliteit sterk verbeterd. Tevens worden er diverse gebieden weer  geschikt gemaakt voor de otters. Nu hoor ik je denken: een otter in een dichtbevolkt Nederland is geen goed idee, maar dat valt reuze mee. Otters kunnen perfect in cultuurlandschappen en zelfs in steden leven. Vooral in Groningen, Friesland en Overijssel zijn geschikte, beschermde en vooral waterrijke natuurgebieden waar otters kunnen leven. Dit betekent echter niet dat het gevaar volledig is geweken, er worden nog steeds otters aangereden. 

Maar dit jaar is er goed nieuws! Met de otter gaat het binnen Nederland beter dan ooit! Ze planten zich veel voort en verspreiden zich ook meer over verschillende waterbiotopen over ons land.

Ook helpen?

Ook jij kunt helpen en bijdragen aan het behoud van de otter in Nederland. Je kunt bijvoorbeeld milieubewuster leven, maar De Zoogdiervereniging en Calutra steunen. Zij kunnen op deze manier het leefgebied van de otters, maar ook van vele andere diersoorten, beschermen. Speciaal voor 'het jaar van de otter' is er ook Otter Merchandise ontworpen! Dit wil je natuurlijk niet missen! Klik snel hier

Otters in dierentuinen

Dierentuinen in binnen- en buitenland hebben diverse ottersoorten in hun collectie, zoals de kleinklauwotter, de Europese otter en de reuzenotter, waarmee ze een belangrijke functie hebben in het behoud van deze diersoort. Het speciale fokprogramma zorgt ervoor dat de populatie in het wild kan groeien door otters uit te zetten. Ook de bezoekers worden bij dit proces betrokken doormiddel van educatie. Je kunt dus niet alleen dieren bekijken in de dierentuin, maar er ook vooral van leren en ontdekken hoe jij ze in het wild kunt behouden! 

Tekst: Ardy van Kesteren | Bronnen: Caltura, De Zoogdiervereniging

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.