Natuurmusea

Een natuurmuseum is, zoals het woord al zegt, een museum gespecialiseerd in natuur. Het gaat over de flora en fauna van vroeger en nu. Vaak bieden dit soort musea collecties met opgezette (uitgestorven) dieren of prehistorische fossielen. Ze dragen bij aan natuureducatie om mensen bewust en enthousiast te maken over de geschiedenis en het heden.


Stichting Nederlandse Natuurhistorische Collecties

Nederland heeft tientallen natuurmusea. Twaalf van deze musea is onderdeel van de Stichting Nederlandse Natuurhistorische Collecties. Zij zorgen ervoor dat het erfgoed vanuit een gezamenlijk oogpunt wordt beheerd, onderzocht en gepresenteerd. Waar het ene museum veel onderzoek verricht, richt de ander zich juist op natuureducatie. Echter, alle Nederlandse natuurmusea hebben dezelfde doelen, namelijk: ondersteuning, toegankelijkheid, onderzoek en promotie. 


De Collectie Nederland

De Nederlandse collectie met erfgoed-collecties bestaat inmiddels uit 6 miljoen objecten. Deze worden voor een deel beheert door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, die naast beheer ook een adviserende rol hebben. De collecties die het Rijk niet beheert zijn namelijk de collecties van particulieren. Mensen, zoals jij en ik, kunnen namelijk ook in het bezit zijn van erfgoed. Een deel daarvan besluit deze objecten uit te lenen aan musea of beginnen er zelf een, terwijl anderen het liever voor zichzelf houden.


België

In tegenstelling tot Nederland heeft België geen stichting om de samenwerking tussen de natuurmusea te bevorderen. Grotendeels van de musea hebben privé collecties. De Vlaamse overheid lijkt ook minder te beheren dan onze eigen overheid. Wel hebben ze een erfgoed-databank en kunnen mensen met privé collecties hier terecht. Daarnaast werkt de Vlaamse overheid met een Topstukken lijst, een lijst waarin alleen de beste erfgoed stukken worden bewaart. Inmiddels zijn er bijna 900 stukken die als zeldzaam of onmisbaar worden gezien.

Er zit echter een grote 'maar' aan dit verhaal, want het overgrote deel van deze stukken hebben niets te maken met de fauna en flora. Het zijn kunstwerken, zoals schilderijen en beelden. Daarom is bijvoorbeeld het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen zo groot. Het is niet de overheid, maar een museum dat met 168 miljoen exemplaren de grootste natuurerfgoed collectie van het land heeft.