Verrijking in de dierentuin

Verrijking is een veelgenoemde term in de dierentuinwereld, maar wat bedoelen ze daarmee eigenlijk? En wat is de verrijking die wij steeds in dierentuinen zien?

'Verrijking' zegt zelf eigenlijk al wat het betekent: het verrijkt letterlijk het dierenleven van de dieren in een dierentuin. Door verrijking verbeter je het leven voor een dier in gevangenschap.

Soorten verrijking

Je zou het niet verwachten, maar je kunt verrijking indelen in verschillende soorten en maten en dus ook in verschillende categorieën. Je hebt bijvoorbeeld sociale verrijking, waarbij meerdere diersoorten een verblijf delen. Uiteraard gaat dit niet zomaar, het zijn diverse diersoorten die in het wild bij elkaar leven zonder de gevolgen van dien. 

Naast sociale verrijking heb je ook voedselverrijking: de dieren krijgen voedsel op een speelse en uitdagende manier aangeboden. Op deze manier wordt hun natuurlijke gedrag vertoont en vooral gestimuleerd.

Afwisseling

Zowel voor mens als dier is afwisseling belangrijk. Het gaat namelijk behoorlijk vervelen als je elke dag in dezelfde omgeving bent of elke dag hetzelfde eet. Aanpassing aan een verblijf is daarom nodig. Zo krijgen de apen nieuwe klimstructuren en andere dieren een nieuwe ondergrond. Uiteraard kan dit ook met geuren worden gedaan. Roofdieren reageren namelijk sterk op geuren, dus kruiden door het verblijf verspreiden kan interessant zijn voor een tijger!

Lekker bezig!

Verrijking stimuleert niet alleen het natuurlijke gedrag, maar het houdt de dieren ook mentaal en fysiek actief. Het voorkomt verveling die negatieve stereotype gedragingen oproepen. Soms krijgen de dieren tegen verveling een 'speeltje' in de vorm van een boei, bal of touw. Deze 'speeltjes' zijn echter niet random uitgekozen, apen krijgen puzzels met voer erin, giraffen gebruiken hun tong om hooi- en takken uit de korven te krijgen en leeuwen bespringen een bungee kabel met vlees.

Zo zie je maar weer: verrijking  is een breed onderwerp. Qua voorbeelden kunnen we nog een oneindige lijst maken. Elke keer wordt door verzorgers, biologen en soms ook de dierenarts van alles verzonnen en bedacht om de dieren bezig te houden met als doel natuurlijk het gedrag te behouden en te stimuleren. Verrijking is overal en kun je met elk dier doen: van apen, olifanten en leeuwen in de dierentuin tot cavia’s, honden of katten bij jou thuis. Hoe zou jij je huisdier kunnen verrijken ?

Tekst: Ardy v. Kesteren

Reactie plaatsen

Reacties

Co
3 jaar geleden

Mooie blog! En mooie foto's. Ik hoop meer van dit soort blogs te mogen lezen👍