2022 : Het jaar van de eikelmuis

Dit jaar is uitgeroepen tot het jaar van de eikelmuis. Deze slaapmuis, zoals deze muis ook weleens wordt genoemd, is in Nederland met uitsterven bedreigd.

Minder dan 150 individuen zijn in de afgelopen jaren waargenomen. Maar waarom verdwijnt deze muis uit onze natuur? 

De eikelmuis

De eikelmuis is een nachtdier die meestal in groepen leeft. Zelfs tijdens hun winterslaap in oktober tot april zijn de dieren samen te vinden. Deze winterslaap vindt overigens vooral plaats in burchten van Dassen, terwijl ze in de zomer liever kiezen voor de de holtes van Robinia's, eiken, Essen en vlieren.

Ze houden trouwens niet van reizen. Ze beperken zich namelijk tot maximaal 3 kilometer van hun 'ouderlijk' huis om hun eigen territorium te beginnen. Daarna zijn ze zelden 300 meter uit hun nest te zien, tenzij het niet anders kan. Waar je ze ook niet zult vinden, is op de grond. Ze verplaatsen zich het liefst als een eekhoorn door van tak naar tak te springen. 

Eikelmuizen zijn alleseters. Toch beperken ze zich in augustus, vlak voor hun winterslaap, vooral tot noten en zaden. In het najaar kiezen ze vooral ongewervelden, slakken en bloemen. Wat betreft geleedpotigen, die staan gewoon het hele jaar op het menu. 

Eikelmuizen in Nederland

In 1950 werd de eerste populatie eikelmuizen in delen van Zuid-Limburg gespot. Hoewel het goed leek te gaan met dit diersoort, nam het aantal individuen in de jaren 70 flink af. Sinds 2005 zijn de muizen nog enkel te vinden in het Savelsbos, ondanks een poging om ze te herintroduceren in de Bemelerberg. 

Waarom verdwijnen ze?

Hoewel de exacte oorzaak van het verdwijnen van de eikelmuis nooit is vastgesteld, denkt men dat het een combinatie is van landschappelijke veranderingen, intensivering van het landgebruik, het bosbeheer en de voedselsituatie. Nederland is overigens niet het enige land waar deze muis aan het verdwijnen is, ook in Saksen (Duitsland), Finland, Litouwen en Slowakije zijn ze niet meer te vinden. 

Wat kunnen we doen?

Naast mensen bewust maken, begint het beschermen van de eikelmuizen bij het herstellen van hun gebied. Denk bijvoorbeeld aan het terugbrengen van de (inheemse) struiklaag met vruchten en noten en nestgelegenheden in oude en dode bomen. Benieuwd wat jij zelf kunt doen? Neem een kijkje op zoogdiervereniging.nl 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.