Keert de uitgestorven Tasmaanse tijger terug?

Het zal je vast niet zijn ontgaan, wetenschappers die de - bijna 100 geleden - uitgestorven Tasmaanse tijger willen laten terugkeren. Maar wat was de Tasmaanse tijger en waarom stierven ze uit?

Een tijger of een wolf?

De Tasmaanse tijger - ook wel een buidelwolf genoemd - is geen ondersoort van de tijger, maar ook niet van de wolf. Wat is hij wel? De Tasmaanse tijger behoort tot de familie 'Dasyuromorphia' ofwel: de Roofbuideldieren. Andere diersoorten die onder deze familie vallen zijn de Numbat en de buidelratten en -muizen. Maar hoe komt de Tasmaanse tijger dan aan zijn naam? De kop heeft namelijk de vorm een hondachtige, ondanks ze niet aan elkaar verwant zijn. De tijger verwijst naar de strepen op de rug. 

Leefgebied

Het zal je niets verbazen als de Tasmaanse tijger uit Tasmanië komt, maar toch kwamen ze ook voor in andere delen van Australië en op Nieuw-Guinea. Hier werden ze echter verdreven door de dingo's die de eerste menselijke bewoners van Australië (aboriginals) hadden meegenomen. 

Uitsterven

Uiteindelijk kwam er ook een eind aan de buidelwolven in Tasmanië, dankzij de Europese boeren die zich daar hadden gevestigd. Volgens de boeren doodde de buidelwolven hun schapen, waardoor binnen 26 jaar zo'n 2.200 buidelwolven werden gedood. Echter, zijn sinds het uitsterven van deze dieren in 1936 nog zo'n 4.000 meldingen geweest van mensen die beweren deze dieren te hebben gezien. Enkele daarvan blijken betrouwbaar. Ze noemen deze manier van uitsterven ook wel functioneel uitgestorven. De aantallen in het wild zijn te klein om zich - zonder hulp - voort te planten. 

Gevangenschap

De Tasmaanse tijger kwam tussen 1850 en 1936 in dierentuinen over de hele wereld voor, al waren ze niet gemakkelijk om te houden. Ze waren geneigd zichzelf uit te hongeren om vervolgens ziek te worden en te overlijden. Uiteraard zijn er ook succes verhalen. Melbourne Zoo heeft vier keer de Tasmaanse tijger kunnen fokken. In 1933 werd de laatste buidelwolf gevangen en overgebracht naar Hobart Zoo (Tasmanië), maar overleed in 1936 aan verwaarlozing.

Wist je dat de Tasmaanse tijger ook in Zoo Antwerpen, Zoo Berlin, Kölner Zoo en Parc Zoologique de Paris heeft geleefd?

Terugkeer?

In 1999 werd al eens een vergeefse poging gedaan om te Tasmaanse tijger terug te laten keren door een embryo te klonen. Het DNA van deze embryo was namelijk van zo'n slechte kwaliteit dat het niet eens werd toevoegt aan de databank. In 2008, negen jaar later, begon Melbourne te kijken naar mogelijkheden. Ditmaal met embryo's van muizen. Zij krijgen het DNA van de Tasmaanse tijger ingebracht, waardoor uiteindelijk weer een gelijke diersoort wordt gecreëerd. Uiteraard is de vraag of de Tasmaanse tijger echt ooit nog terugkeert, maar tot die tijd laten we de wetenschap zijn ding doen. 

Bron: NaturalWorlds.org, IUCN Redlist, Cambridge University, NFSA, Planet.nu en Nu.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.