Onderzoek in dierentuinen

De moderne dierentuin is lang niet meer alleen voor vermaak. Ze dragen bij aan het behoud van biodiversiteit en de bescherming van diersoorten.

Dit doen ze niet alleen door voor de dieren te zorgen, maar ook door wetenschappelijke onderzoeken uit te voeren.

Beleidsprotocol

Om een dierentuin te zijn of mogen worden is voorafgaand aan de aanvraag van een dierentuinvergunning een beleidsprotocol verplicht. Hierin staan onder andere het noodplan, voedingsprotocol en de preventieve- en curatieve diergeneeskundige zorg beschreven. Daarnaast wordt gekeken naar conservatie en educatie, zoals het fokbeleid en de manier waarop gegevens beschikbaar worden gesteld. Mocht je als dierentuin geen interesse hebben in onderzoek, dan kun je beter iets anders gaan zoeken. Tegenwoordig wordt dit namelijk gezien als één van de hoofddoelen binnen een dierentuin.

De olifanten observeren in Diergaarde Blijdorp

Soorten onderzoek

In dierentuinen zijn er meerdere soorten onderzoeken, zoals het toegepast onderzoek waarbij het doel vooral is om antwoord te krijgen op probleem- of vraagstellingen omtrent huisvesting en verzorging in de desbetreffende dierentuin. 

Daarnaast heb je het algemeen onderzoek waar je zoveel mogelijk kennis verzamelt die ook relevant is voor de soortgenoten in het wild. Je kunt hierbij denken aan de paring, dracht en de ontwikkeling van pasgeboren dieren. Dit zijn gegevens die in het wild moeilijk(er) te achterhalen zijn.

Husbandry 

Husbandry (oftewel: gezondheidstraining) is van belang als het gaat om de gezondheid van dieren, maar dus ook voor onderzoek. Door de dieren gewend te raken aan bepaalde aanrakingen en gedragingen zal het stressniveau verlagen op momenten dat het van belang zal zijn, zoals tijdens bloedprikken of het maken van een echografie. 

Bloedprikken bij een dolfijn als onderdeel van gezondheidstraining

Nederlandse dierentuinen

Diverse Nederlandse dierentuinen zijn lid van het EAZA en moeten hierdoor bijdragen aan diverse onderzoeken. Ze hebben wel allemaal hun eigen specialisme. Burgers' zoo richt zich op Burgers' Ocean, terwijl Diergaarde Blijdorp onderzoek doet naar de kleine panda's en houdt Ouwehands Dierenpark Rhenen zich bezig met de reuzenpanda's. 

Journal of Zoo and Aquarium Research

Journal of Zoo and Aquarium Research is onderdeel van EAZA (European Association of Zoo's and Aquariums) en publiceert alle onderzoeken die vanuit EAZA-leden worden aangeleverd. Nieuwsgierig? Neem een kijkje op www.jzar.org 

Bron: EAZA, Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, Diergaarde Blijdorp, Ouwehands Dierenpark Rhenen, Burgers' Zoo en Rijksoverheid

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.