Home » Dagje uit tussen dieren » Blogs Dierenparken » 2021: het jaar van de otter

2021: het jaar van de otter

Gepubliceerd op 9 juli 2021 om 21:53

Door de zoogdiervereniging  in samenwerking met Calutra werd 2021 uitgeroepen tot het jaar van de otter. Meestal word zo’n jaar uitgeroepen, omdat het met een soort vaak heel slecht gaat  in de natuur. En er meer aandacht voor moet komen. Dit keer is het anders: we hebben reden voor een feestje, want het gaat best goed met de otter in Nederland!

De otter ? Of toch meer soorten ?

Wereldwijd bestaan er  13 otter soorten die op elk continent voorkomen op Australië ,de Noordpool en Zuidpool na.  Ze variëren erg  qua grootte ,maar eten grotendeels hetzelfde:  vissen, schaaldieren, kleine zoogdieren en vogels die nabij het water leven. De reuzenotter die het grootst is van alle otters durft zelfs kaaimannen aan te vallen! Ook vallen alle otters onder de marterachtigen en bewegen ze zich ook voort in hun kenmerkend hobbelige loopje. Verder zijn alle otters helemaal aangepast aan het leven in en rondom het water : Een dichte vacht met lucht beschermt de otter in het water tegen de kou. En zorgt ervoor dat er geen water aan de huid komt. Net als andere roofdieren hebben otters snorharen, waarmee ze de bodem letterlijk aftasten op zoek naar voedsel. Hun neus en oren kunnen ze onderwater afsluiten zodat daar ook geen water in komt. En verder hebben de verschillende soorten  ook zijn specifieke aanpassingen zoals de kleinklauwotter: deze hebben  naast hun zwemvliezen  wat bijna elke ottersoort heeft ook nog kleine klauwtjes, waarmee ze hun voedsel op kunnen eten voordat ze het opeten! Omdat de kleinklauwotter de kleinste ottersoort is word hij ook wel dwergotter genoemd.

 

Reuzenotter - Foto copyright : Zoovaria.nl -Menno Pebesma

Otters in Nederland

Wist je ook dat binnen Nederland otters leven? Jazeker, binnen Nederland komt de Europese otter (lutra lutra ) voor, maar dat is niet vanzelfsprekend geweest. De otter is een hele tijd geleden verdwenen uit Nederland. Dit kwam door de vervuilde waterkwaliteit ,aanrijdingen en otters weleens per ongeluk verstrikt raakte in visnetten, maar otters zijn zoogdieren die ook longen hebben en dus boven water moeten  komen ademhalen. Dus veel te lang in visnetten zitten overleven otters niet! In 2002 zijn de eerste otters uitgezet die gefokt zijn in dierentuinen. En met succes, want inmiddels planten ze zich geregeld voort in de natuur en verspreiden zich dan ook steeds meer over het land. In de loop van tijd  is de waterkwaliteit sterk verbeterd. En ook worden er gebieden  weer  geschikt gemaakt voor de otters. Nu hoor ik je denken: een otter in een dichtbevolkt Nederland  is geen goed idee, maar dat valt reuze mee. Otters kunnen perfect in cultuurlandschappen  en zelfs in steden leven. En vooral in Groningen, Friesland en Overijssel zijn geschikte, beschermde en vooral waterrijke natuurgebieden waar otters kunnen leven. Toch betekend het niet dat het gevaar volledig geweken is: nog steeds  worden er otters helaas aangereden in Nederland. Maar in 2021  is er goed nieuws! Met de otter gaat het binnen Nederland  beter dan ooit ! Ze planten zich veel voort en verspreiden zich ook meer en meer over verschillende waterbiotopen over ons land.

Europese otter - Foto copyright: Zoovaria.nl - Ardy v. Kesteren

Ook helpen?

Jij kunt  zeker zelf ook helpen en bijdragen aan het behoud van de otter in Nederland. Stap 1 is vervuil de natuur niet ,want indirect komt het in het water terecht en later ook op zee !  Ook kun je de zoogdiervereniging en Calutra steunen. Dan kunnen zij het leefgebied van otters ,maar ook van andere dieren waarvoor ze zich inzetten geschikter maken en beschermen. Speciaal voor 2021  het jaar van de otter  zijn er ook otter merchandise ontwikkeld ! Deze kun je kopen via deze link :  https://www.zoogdiervereniging.nl/winkel/JAAR%20VAN%20DE%20OTTER

Otters in dierentuinen

In veel dierentuinen in binnen en buitenland zijn  verschillende otters te vinden: van de dagactieve kleinklauwotter die hele harde geluiden kunnen maken tot de grootste exotische otter :de reuzenotter maar ook de nacht actieve (waardoor ze niet altijd even goed te zien zijn) en in het wild levende Europese otter  zit genoeg in dierentuinen. En de dierentuinen vervullen met deze soort een belangrijke bijdrage voor de instant houding van de otters in hun lokale omgeving door ze te fokken, middels een fokprogramma  en weer uit te zetten ,waar dat ook kan ,want nog niet elk leefgebied is er al geschikt voor. En ook wij als bezoekers van de dierentuin word geprobeerd om bij dit mooie en succesvolle project te betrekken, middels educatie! Dus de dierentuin is niet alleen maar dieren kijken, maar ook over dieren leren en behouden.

Aziatische kleinklauwotter - Foto copyright : Zoovaria.nl - Ardy v. Kesteren

Blogger: Ardy van Kesteren
Foto's: Zoovaria.nl 
Datum: 09-07-2021

Gebruikte bronnen:

  • Calutra
  • De zoogdiervereniging

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.