Home » Dagje uit tussen dieren » Blogs Dierenparken » Verrijking in de dierentuin

Verrijking in de dierentuin

Gepubliceerd op 17 juni 2021 om 13:09

Verrijking is een veelgenoemde term in de dierentuinwereld, maar wat bedoelen ze daarmee eigenlijk? En wat is de verrijking die wij steeds in dierentuinen zien? Verrijking is namelijk vrij breed: sommige dingen zijn (zeker voor de fanatieke dierentuinbezoekers onder ons) heel normaal om te zien, terwijl je eigenlijk maar een ding ziet: de verrijking! De naam zelf zegt eigenlijk al wat het betekent: het verrijkt letterlijk het dierenleven van de dieren in een dierentuin. Dus door verrijking verbeter je het leven voor een dier in gevangenschap.

Soorten verrijking

Je zou het niet verwachten, maar verrijking kun je indelen in verschillende soorten en maten. En dus ook verschillende categorieën. Zo heb je sociale verrijking, waarbij meerdere diersoorten een verblijf delen. Uiteraard gaat dit niet zomaar; je moet als dierentuin zijnde goed gaan kijken welke dieren bij elkaar in het wild voorkomen, maar elkaar niet op gaan eten of juist niet in elkaars weg gaan zitten. En dus ook vreedzaam met elkaar kunnen samenleven. Naast sociale verrijking heb je bijvoorbeeld ook voedselverrijking: de dieren krijgen dan hun voedsel of een extraatje wat ze dus niet altijd te eten krijgen op een speelse en uitdagende manier aangeboden, zodat de dieren hun soorteigen gedrag kunnen vertonen en zoveel mogelijk gestimuleerd worden. Het soorteigen gedrag wordt dan ook behouden.

 

Sociale verrijking. Giraffen en gnoes op een savanne (Foto: Zoovaria.nl/Peter Milano)

Afwisseling

Zowel voor mens als dier geldt dat afwisseling belangrijk is. Het kan al heel snel saai worden als iemand zich elke dag in dezelfde omgeving bevindt of steeds hetzelfde eet. Dat gaat dat op een gegeven moment vervelen. Daarom dat soms ook weleens aanpassingen aan het verblijf worden gedaan. Apensoorten krijgen bijvoorbeeld nieuwe klimstructuren en andere dieren bijvoorbeeld een nieuwe ondergrond. Maar het kan ook met geuren. Met name roofdieren reageren hier heel erg op. Verzorgers kunnen bijvoorbeeld met kruiden, zoals het zogenaamde kattenkruid, in het verblijf een geurspoor aanbrengen. Voor de dieren is dit een aanzet om hun territorium, wat in dit geval hun verblijf is, af te bakenen. Ook zullen zij in het rond snuffelen en echt op onderzoek uit gaan. Voor het dier creëer je dan even het gevoel alsof ze in een ander gebied zitten, want het ruikt niet naar hun eigen geur! 

 

Reactie van tijger op door verzorger aangebrachte geursporen. (Foto: Zoovaria.nl)

Lekker bezig!

Niet alleen stimuleert en behoudt verrijking het natuurlijke gedrag, maar het houdt ze ook zowel mentaal als fysiek actief bezig en het voorkomt zo dan ook verveling en ook andere negatieve stereotype gedragingen die voortkomen uit verveling. De dieren zijn dan een tijdje zoet met een leuk “speeltje”, zoals het er uitziet en veel bezoekers het ook interpreteren, maar als je nog beter kijkt, zie je dat deze speeltjes zo zijn gemaakt dat dieren hun natuurlijke gedrag vertonen: apen puzzelen er op los met een voerpuzzel, giraffen moeten met hun tong het luzerne hooi of takken plukken uit de korven, leeuwen  bespringen een bungee kabel met vlees en olifanten moet met hun slurf en goede reukvermogen iets lekker zoals appels achter gaten in de wand zoeken en het met hun behendige slurf eruit halen. Overal zit dus een idee achter!

 

IJsbeer met vat. (Foto: Zoovaria.nl/Peter Milano)

Zo zie je maar weer: verrijking  is een heel breed onderwerp. En qua voorbeelden kunnen we nog een oneindige lijst maken. Elke keer wordt door de verzorgers, biologen en soms ook de dierenarts van alles verzonnen en bedacht om de dieren bezig te houden. En het natuurlijk gedrag te behouden en stimuleren. Let daar maar eens op als je door een dierentuin loopt. En misschien ook leuk om te weten: Verrijking is overal en kun je met elk dier doen: van apen, olifanten en leeuwen in een dierentuin tot cavia’s, je eigen hond of kat en zelfs vissen bij je zelf thuis. Hoe zou jij je huisdier kunnen verrijken ?

Blogger: Ardy van Kesteren
Foto's: Zoovaria.nl by Peter Milano
Datum: 17-6-2021


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Co
7 maanden geleden

Mooie blog! En mooie foto's. Ik hoop meer van dit soort blogs te mogen lezen👍