Home » Dagje uit tussen dieren » Blogs » Bedreigde diersoorten : De Noordelijke witwanggibbon

Bedreigde diersoorten : De Noordelijke witwanggibbon

Noordelijke witwanggibbons (Nomascus leucogenys) zijn één van de bedreigde diersoorten in de wereld. Ze staan zelfs op de IUCN Red list als ‘Kritisch’. Hoeveel (wilde) individuen exact leven is niet bekend, maar men vermoed dat in de afgelopen 45 jaar het aantal met ruim 80% is gedaald.

Vrouwelijke (links) en mannelijke (rechts) witwanggibbon.

Seksuele dimorfie

Mannelijke en vrouwelijke witwanggibbons verschillen duidelijk van elkaar. De mannetjes zijn namelijk zwart en hebben - zoals hun naam al zegt - witte wangen. De vrouwtjes daarentegen zijn beige / lichtbruin en hebben een zwarte kruin. De dieren leven in koppels, ze zijn namelijk monogaam, en krijgen om de twee á drie jaar een jong. Meer dan drie tot vier dieren in een groep zijn haast niet te vinden. Het betreft dan moeder, vader en jong/jongen.

De jacht

Toch zullen de witwanggibbons niet in enorme getallen in de komende jaren toenemen. Ondanks de meeste zich inmiddels bevinden in beschermde gebieden, blijft de jacht op deze dieren blijft doorgaan. China - waar deze dieren al zijn uitgestorven - handelt bijvoorbeeld met Vietnam en Laos. De gibbons worden vervolgens doorverkocht als huisdier, maar worden ook gebruikt als voedsel en als onderdeel van traditionele medicijnen.

Hetzelfde verhaal

De lokale bevolking wordt aangesproken als zij een baby gibbon bij zich dragen, waarop de handelaren vaak hetzelfde verhaal vertellen. De moeder gibbon heeft haar baby laten vallen en zij hebben het jonge dier gered. Vrij onmogelijk als je bedenkt dat gibbons op zo'n 30 meter hoogte leven en de moeders zelden hun baby loslaten. Dit komt echter alleen voor als zij komen te overlijden.

Mannelijke witwanggibbon

Beschermde gebieden

Grotendeels van de wilde witwanggibbons zijn te vinden in beschermde gebieden. Laos heeft de grootste populatie gibbons in het Nam Et-Phou Louet National Protected Area. Vietnam telt 130 groepen in het Pú Mát National Park en 182 gibbons in Center for Nature Conservation and Development in Xuan Lien.

Nederlandse dierentuinen

Apenheul en Dierenrijk zijn momenteel de enige twee dierentuinen in Nederland met Noordelijke witwanggibbons in hun collectie. Tevens heeft Beekse Bergen enige tijd witwanggibbons gehouden. De dierentuinen dragen bij aan de instandhouding van deze diersoort. Daarbij ondersteunen en voeren ze onderzoeken uit om de dieren in het wild beter te beschermen en te begrijpen.

Bronnen: IUCN Red List, IUCN, Namet.org, Cambridge Core,  PDX Wildlife


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.