Augustus 2022

Onderzoek in dierentuinen

De moderne dierentuin is lang niet meer alleen voor vermaak. Ze dragen bij aan het behoud van biodiversiteit en de bescherming van diersoorten. Dit doen ze niet alleen door voor de dieren te zorgen, maar ook door wetenschappelijke onderzoeken uit te voeren.

Lees meer »
Juli 2022

Wat is het EEHV?

Het zal je misschien de laatste tijd in het buitenlandse nieuws zijn opgevallen dat we het veel hebben gehad over het EEHV, oftewel het Elephant endotheliotropic herpesviruses. Dit herpesvirus is zeer dodelijk en komt voor bij Aziatische en Afrikaanse olifanten.

Lees meer »

Bedreigde diersoorten : De Noordelijke witwanggibbon

Noordelijke witwanggibbons (Nomascus leucogenys) zijn één van de bedreigde diersoorten in de wereld. Ze staan zelfs op de IUCN Red list als ‘Kritisch’. Hoeveel (wilde) individuen exact leven is niet bekend, maar men vermoed dat in de afgelopen 45 jaar het aantal met ruim 80% is gedaald.

Lees meer »
Juni 2022

Bedreigde diersoorten : De Europese bizon

Er zal een nieuwe blog-reeks komen over bedreigde diersoorten. De eerste in deze reeks is de Europese bizon, beter bekend als de Wisent. Zij worden al sinds de 15e eeuw met uitsterven bedreigd. Dankzij vele maatregelen en fokprogramma’s zijn ze sinds 1952 weer in kleine kuddes in het wild te bewonderen. 

Lees meer »

2022 : Het jaar van de eikelmuis

Dit jaar is uitgeroepen tot het jaar van de eikelmuis. Deze slaapmuis, zoals deze muis ook weleens wordt genoemd, is in Nederland met uitsterven bedreigd. Minder dan 150 individuen zijn in de afgelopen jaren waargenomen. Maar waarom verdwijnt deze muis uit onze natuur? 

Lees meer »
Juli 2021

2021 : Het jaar van de otter

Door De Zoogdiervereniging in samenwerking met Calutra is 2021 uitgeroepen tot het jaar van de otter. Meestal word zo’n jaar uitgeroepen als het met een diersoort slecht gaat in de natuur. Deze keer is het anders: we hebben reden voor een feestje, want het gaat best goed met de otter in Nederland!

Lees meer »